Consumul de energie, indiferent de modul în care aceasta este obținută, este esențial pentru dezvoltarea economică a întregii planete, pentru creșterea nivelului de trai și pentru eforturile de a face față creșterii demografice constante din ultimele decenii .
Intrucat, statul recunoaste oricarei persoane dreptul la un mediu sanatos si echilibrat ecologic, protectia mediului reprezinta un obiectiv de interes public major, aceasta obligatie revenind atat persoanelor fizice si juridice, dar mai ales autoritatilor si in special administratiei publice locale.
În contextul în care știrile despre încălzirea globală și despre fenomenele meteo neobișnuite par a fi o constantă în zilele noastre, tot mai multe îngrijorări apar în legătură cu viitorul pe termen mediu și lung al vieții și a felului în care civilizația umană va face față schimbărilor climatice ale căror semne sunt tot mai vizibile.
Mobilitatea este una dintre nevoile umane esențiale pentru societatea umană și una dintre componentele esențiale ale stilului de viață urban. Astfel, mobilitatea persoanelor și a mărfurilor susțin funcționalitatea orașelor și a celorlalte forme de organizare ale societății umane.
Biodiversitatea este o rețea complexă și interdependentă, în care fiecare membru joacă un rol important, fiind baza care susține întreaga viață terestră și acvatică.
Arderea combustibililor fosili, tăierea pădurilor și creșterea animalelor influențează din ce în ce mai mult clima și temperatura Pământului.
Aceste activități generează cantități enorme de gaze cu efect de seră, care se adaugă celor deja prezente în mod natural în atmosferă, contribuind astfel la efectul de seră și la încălzirea globală.
Agricultura practicată de mii de ani s-a desfășurat prin procese naturale, prin practici care nu afectau pământul sau apa, iar metodele vechi erau atât de eficiente din punct de vedere al prezervării resurselor solului, încât acel teren era la fel de fertil și peste câteva generații.
O problemă extrem de importantă, cu care se confruntă omenirea în prezent, este legată de activitatea industriei de pe întreg globul și de efectul pe care aceasta îl are asupra mediului înconjurător.
Utilizarea energiei regenerabile este una dintre modalităţile eficace de a asigura un caracter mai curat al aprovizionării cu energie. Numeroși cetăţeni ai UE își doresc să fie mai bine informaţi despre ce sunt sursele regenerabile de energie și cum pot fi ele utilizate optim.
"Pădurea este o podoabă a naturii; ea reprezintă viață si bogăție și prin toate calitățile ei merită să fie cunoscută, curățată și îngrijită."
( mihai a. ionescu )
Gestionarea deșeurilor presupune manipularea, depozitarea și eliminarea materialelor reziduale. Majoritatea companiilor și fabricilor, se confruntă cu probleme în gestionarea deșeurilor
Resursele naturale reprezintă totalitatea elementelor care apar în mod natural în mediul înconjurător și care pot fi valorificate de către om cu mijloacele de care dispune. Acestea sunt utilizate pentru consumul și producția umană, formând în final produsele și serviciile care sunt consumate de către oameni.
Pădurile au, pe lângă importanța economică, un rol esențial în menținerea caracteristicilor climei. La nivel global, defrișarea pădurilor este una dintre cauzele principale ale fenomenului de schimbare climatică.
Deșeurile sunt resturi de materiale obținute printr-un proces tehnologic sau casnic, care nu mai au utilitate în realizarea unui produs.
Calitatea aerului s-a îmbunătățit considerabil în Europa în ultimele decenii, însă poluarea aerului este în continuare cel mai mare pericol la adresa sănătății mediului în Europa și la nivel mondial. Potrivit analizei Agenției Europene de Mediu (AEM) privind datele referitoare la calitatea aerului pentru 2022 și 2023, publicată astăzi, calitatea aerului în Europa continuă să se îmbunătățească, însă, în multe zone, cu precădere în orașe, poluarea rămâne peste nivelurile de siguranță recomandate.
Apa poluată a devenit o problemă reală în ultimii ani, atât pentru mediul înconjurător, cât și pentru sănătatea umană. Aceasta afectează buna funcționare a vegetației, a vieții acvatice și animale, dar și organismul uman. De aceea este extrem de important ca fiecare persoană să înțeleagă efectele poluării apei, cauzele fenomenului, dar și măsurile de prevenție care se pot lua pentru a împiedica acest lucru.
acdepolt@gmail.com
0740166208
Acest proiect are ca scop principal educarea tinerilor si nu numai, pentru protejarea mediului inconjurator, pentru a se putea implica direct, sa intreprinda diverse actiuni de prevenire a poluarii si implicit a fenomenului schimbarilor climatice.
e-mail: acdepolt@gmail.com
Tel.: 0740166208 Mihaita Ganesanu
Sediul asociatiei este în mun. Slatina, str. Primäverii, nr.28, bl.7, sc.C, ap.3, jud. Olt