Directivele Uniunii Europene impun, printre altele, ca, pentru noile clădiri ridicate după anul 2022 în toate țările din componență, să se aplice reguli care să permită realizarea unor clădiri pasive (fără consum de energie) sau cu consum de energie apropiat de zero. Se urmărește:
Nu trebuie pierdută din vedere nici utilizarea surselor de energie regenerabilă (eoliană, solară, geotermică), ce trebuie să fie generate în apropierea clădirii, la maximum 30 de kilometri de aceasta .
Eficiența energetică a clădirilor a devenit un concept familiar pentru marea masă a populației, tot mai mulți devenind conștienți de rolul ei în viața lor. În ultimii ani au apărut cerințe din ce în ce mai stricte cu privire la sustenabilitatea clădirilor, majoritatea proprietarilor fiind interesați de problema poluării mediului înconjurător, atât ca urmare a unui consum sporit de energie, cât și a utilizării unor tehnici și materiale de construcție cu efect poluant.
Categoriile analizate prin acest certificat se referă la reducerea emisiilor de carbon, consumul de energie minim, protecția biodiversității, durabilitatea și rezistența, precum și posibilitățile mari de adaptare la schimbările climatice. Certificatul se acordă prin calcularea unui punctaj, acordându-se la final de la 1 la 6 stele (de la acceptabil, la remarcabil).
Consumul de energie, indiferent de modul în care aceasta este obținută, este esențial pentru dezvoltarea economică a întregii planete, pentru creșterea nivelului de trai și pentru eforturile de a face față creșterii demografice constante din ultimele decenii . Specialiștii se așteaptă ca în jurul anului 2050 populația globului să depășească 10 miliarde, fiecare ființă umană având un consum din ce în ce mai ridicat de energie.
Din păcate, cea mai mare parte a energiei este obținută în continuare prin arderea combustibililor fosili, ceea ce dăunează foarte grav mediului înconjurător, prin eliminarea în atmosferă a unor cantități impresionante de dioxid de carbon, un gaz cu un puternic efect de seră. O treime din energia utilizată la nivel global se folosește la încălzirea și răcirea clădirilor, de aici apărând nevoia, ca prin luarea unor măsuri diverse, să se micșoreze consumul în această privință, fără a se renunța la confortul dorit. În urma acestor eforturi, a apărut o practică economică și ecologică nouă, numită eficiența energetică a clădirilor.
În articolul de mai jos, vei afla ce este eficiența energetică a clădirilor, care este legislația care stă la baza ei în România și ce beneficii aduce. De asemenea, vei descoperi câteva metode prin care poți să crești eficiența energetică, precum și care sunt documentele utilizate pentru certificarea sustenabilității clădirilor.
acdepolt@gmail.com
0740166208
Acest proiect are ca scop principal educarea tinerilor si nu numai, pentru protejarea mediului inconjurator, pentru a se putea implica direct, sa intreprinda diverse actiuni de prevenire a poluarii si implicit a fenomenului schimbarilor climatice.
e-mail: acdepolt@gmail.com
Tel.: 0740166208 Mihaita Ganesanu
Sediul asociatiei este în mun. Slatina, str. Primäverii, nr.28, bl.7, sc.C, ap.3, jud. Olt