google-site-verification=ajBM9F6wW-94SMSv32k4yhC9nt1ZIz2sl4CULvZqHeQ

Bibliografie

Exploatarea resurselor naturale și impactul asupra mediului

Resursele naturale reprezintă totalitatea elementelor care apar în mod natural în mediul înconjurător și care pot fi valorificate de către om cu mijloacele de care dispune. Acestea sunt utilizate pentru consumul și producția umană, formând în final produsele și serviciile care sunt consumate de către oameni. 

Resursele naturale pot fi împărțite în două categorii: 

  • Resurse neregenerabile: se referă la resursele care în cele din urmă vor fi epuizate – metalele, gazul natural etc. 

  • Resurse regenerabile: aici sunt incluse solul, apa, vântul, mareele, radiația solară. 
     

De asemenea, din punct de vedere al originii lor, resursele naturale pot fi clasificate în: 

  • Resurse biotice – care sunt derivate din animale și plante;

  • Resurse abiotice – cele derivate din pământ, apă, aer. 

Supraexploatarea resurselor naturale și efectele asupra mediului

Valorificarea resurselor naturale reprezintă un lucru esențial pentru producția și consumul populației, dar și pentru asigurarea calității vieții și a bunăstării. Spre exemplu, metalele și mineralele sunt folosite pentru a crea produse cum ar fi oțelul pentru clădiri, aluminiul pentru mașini sau cuprul pentru produse electrice. 

Generarea energiei care alimentează mașinile, fabricile sau transportul depinde de arderea combustibililor fosili, cum ar fi petrolul, gazele naturale și cărbunele. Chiar și anumite servicii, precum finanțe, educație, asistență medicală sau telecomunicații, care nu au ca obiect de activitate producția, se bazează pe infrastructură, tehnologie și energie. Deoarece toate acestea sunt construite și alimentate cu resurse naturale, cantitatea de materiale utilizate și consumul continuă să crească la nivel global, ducând la supraexploatarea resurselor naturale. 

Impactul acestor practici de consum și de producție nesustenabile este nefavorabil mediului prin epuizarea resurselor naturale, lucru care determină trei crize cu care omenirea se confruntă în prezent: schimbările climatice, pierderea biodiversității și poluarea. Prin urmare, se impune luarea unor măsuri de ecologizare și de utilizare eficientă a resurselor atât de către producători, cât și de către consumatori. 

Afacerile din România trebuie să contribuie activ la protejarea mediului și la diminuarea efectelor nocive pe care producția și consumul le pot genera. Acest lucru începe printr-o orientare responsabilă și sustenabilă a procedurilor interne și prin respectarea legislației. Deși aceasta este destul de complexă și poate suferi mereu schimbări, este important să se aplice corect. În acest sens, de un real ajutor pentru companii este un audit de mediu care ajută la identificarea și corectarea, dacă este cazul, a anumitor procese cu impact asupra resurselor. 

Sistemul actual de producție și consum presupune și eliberarea în atmosferă a reziduurilor și a poluanților. De aceea, a apărut termenul de economie circulară, un nou model de abordare, care se bazează pe reutilizarea și reciclarea produselor pentru a contribui la minimizarea deșeurilor rezultate și la conservarea resurselor naturale.

6. Exploatarea necontrolată a resurselor pământului şi epuizarea resurselor naturale

    Exploatarea resurselor naturale reprezintă o condiție esențială pentru a susține populația umană în creștere. Acest lucru se referă la producția de alimente, dar și la dezvoltarea economică, resursele naturale fiind o bază importantă pentru o economie stabilă și pentru dezvoltarea socială.

    Extragerea resurselor și transformarea lor în alimente, clădiri, mobilă, haine etc. reprezintă o activitate normală pentru bunăstarea omenirii. Însă, atunci când ritmul de exploatare depășește capacitatea resurselor de a se reface, este evident că mediul înconjurător are de suferit și, implicit, și populația umană. 

acdepolt@gmail.com

0740166208 

De ce noi?

Misiunea noastră

Acest proiect are ca scop principal educarea tinerilor si nu numai, pentru protejarea mediului inconjurator, pentru a se putea implica direct, sa intreprinda diverse actiuni de prevenire a poluarii si implicit a fenomenului schimbarilor climatice.

Urmărește-ne

Contactează-ne

e-mail: acdepolt@gmail.com

Tel.: 0740166208 Mihaita Ganesanu 

Sediul asociatiei este în mun. Slatina, str. Primäverii, nr.28, bl.7, sc.C, ap.3, jud. Olt