Există o legătură puternică între sănătatea şi bunăstarea noastră şi alimentaţie. Atât malnutriţia, cât şi obezitatea sunt probleme de sănătate direct legate de alimentaţie. Agricultura contribuie, de asemenea, la schimbările climatice şi la poluarea atmosferică şi a apei, toate acestea putând afecta în mod indirect sănătatea şi bunăstarea oamenilor.
Privind mai atent, observăm, de asemenea, că agricultura are un rol socioeconomic foarte important. În multe comunităţi rurale, aceasta constituie coloana vertebrală a economiei locale, reprezintă un mod de viaţă şi o interacţiune cu natura care ne oferă valoare culturală şi recreaţională. Modul în care ne producem alimentele afectează atractivitatea peisajului în care trăim.
Poluarea în agricultură a fost accelerată de creșterea productivității, expansiunea verticală fiind cea asociată și cu reducerea costurilor alimentelor și creșterea randamentelor.
Majoritatea proceselor și instrumentelor care au favorizat o dezvoltare atât de puternică au generat o poluare agricolă de amploare prin modul în care sunt crescute animalele, prin procesare, prin activitățile de transport, dar și prin felul în care produsele finale sunt stocate și eliberate.
Îngrășămintele chimice și pesticidele sunt printre cele mai dăunătoare produse implicate în poluarea agricolă, dar cu siguranță nu sunt singurele, la fel de dăunătoare pentru mediu fiind și procesele industriale și cantitățile uriașe de deșeuri eliberate.
În cele din urmă, în lupta cu efectele nocive generate de poluarea din agricultură și în protejarea sănătății publice, gestionarea deșeurilor trebuie să fie o prioritate pentru fiecare întreprindere agricolă.
Deși nu poate fi identificată o singură cauză responsabilă pentru poluarea din agricultură din prezent, vorbim despre practici care includ numeroase procese și produse folosite în fermele de animale și despre modul în care sunt gestionate deșeurile provenite din ferme. Printre cele mai frecvente cauze ale poluării din agricultură se regăsește folosirea pesticidelor și fertilizanților chimici, contaminarea apelor, eroziunea solului, determinată de practici eronate și creșterea implicită a animalelor în depozite și condiții improprii.
După cum a fost menționat anterior, cauzele poluării agricole sunt diverse și au multiple surse de proveniență, printre cele mai comune se numără folosirea pesticidelor chimice, utilizarea îngrășămintelor cu azot, iar o bună parte din poluare este atribuită creșterii animalelor.
Pentru început, îngrășămintele cu azot sunt responsabile pentru producerea gazelor cu efect de seră, iar pesticidele chimice folosite pentru eliminarea dăunătorilor prezintă efecte toxicologice puternice, au puterea de a contamina atât aerul, cât și apa, dar aceste pesticide rămân, de cele mai multe ori, și pe alimente. Poluanții nu sunt doar direcți și observabili, ci și indirecți, precum metanul eliberat de animalele din ferme, un gaz responsabil pentru încălzirea globală.
Acestea fiind spuse, poluarea rezultă atât din cultivarea hranei pentru oameni și animale, dar în mare parte și din creșterea animalelor, iar monitorizarea factorilor de mediu trebuie să fie un pas esențial în procesele agricole.
acdepolt@gmail.com
0740166208
Acest proiect are ca scop principal educarea tinerilor si nu numai, pentru protejarea mediului inconjurator, pentru a se putea implica direct, sa intreprinda diverse actiuni de prevenire a poluarii si implicit a fenomenului schimbarilor climatice.
e-mail: acdepolt@gmail.com
Tel.: 0740166208 Mihaita Ganesanu
Sediul asociatiei este în mun. Slatina, str. Primäverii, nr.28, bl.7, sc.C, ap.3, jud. Olt