Pădurile sunt o resursă naturală importantă, dar oamenii au distrus cantități substanțiale de teren împădurit din diverse motive economice. Adesea, sunt defrișate suprafețe mari de vegetație forestieră pentru a folosi terenul respectiv pentru agricultură sau pășunat.
Defrișarea a modificat foarte mult întreaga lume. Cu aproximativ 2.000 de ani în urmă, 80% din Europa de Vest era împădurită, în prezent se poate vorbi de 34%. În America de Nord, aproximativ jumătate din pădurile din partea de est a continentului au fost tăiate din anii 1600, până în anii 1870, pentru lemn și agricultură. China a pierdut mari întinderi din pădurile sale în ultimii 4.000 de ani, iar acum puțin peste 20% din ea este împădurită.
O mare parte din terenurile agricole ale Pământului au fost cândva păduri. Astăzi, cea mai mare cantitate de defrișare are loc în pădurile tropicale, în contextul construcției extinse a drumurilor în regiuni care odată erau aproape inaccesibile. Construirea sau modernizarea drumurilor în păduri le face mai accesibile pentru exploatare.
Pădurile din Uniunea Europeană, de exemplu, se întind pe 158 de milioane de hectare (5 % din suprafețele forestiere mondiale). În total, pădurile acoperă 37,7 % din suprafața terestră a UE. Astfel, în Uniunea Europeană a instituit o strategie europeană pentru păduri și sprijină numeroase acțiuni care au un impact semnificativ asupra pădurilor din UE, cu toate că politica forestieră rămâne în primul rând o competență națională.
Impactul omului asupra mediului înconjurător a fost dintotdeauna o problemă internațională. În perioada recentă au avut loc tot mai multe semnalări ale organizațiilor de profil care vorbesc despre un scenariu negativ în ceea ce privește poluarea și calitatea vieții pe planetă. Defrișarea și poluarea pădurilor reprezintă o adevărată amenințare la toate eforturile de ecologizare care se fac în toată lumea.
Când vorbim despre defrișare, nu ne referim strict la tăierea propriu-zisă a copacilor, ci și la scoaterea și îndepărtarea rădăcinilor și arbuștilor, cu schimbarea folosinței și a destinației terenului.
Defrișarea poate apărea în orice zonă dens populată de copaci și alte plante, dar acest fenomen se întâmplă cu precădere în pădurea tropicală amazoniană. Acest lucru nu înseamnă că nu afectează întreaga planetă în moduri în care poate că este încă greu de estimat. Cu toate acestea, tot mai multe companii mari încearcă să își redefinească scopurile comerciale și să protejeze mediul înconjurător, reducând pe cât posibil impactul defrișărilor constante din ultimii zeci de ani.
acdepolt@gmail.com
0740166208
Acest proiect are ca scop principal educarea tinerilor si nu numai, pentru protejarea mediului inconjurator, pentru a se putea implica direct, sa intreprinda diverse actiuni de prevenire a poluarii si implicit a fenomenului schimbarilor climatice.
e-mail: acdepolt@gmail.com
Tel.: 0740166208 Mihaita Ganesanu
Sediul asociatiei este în mun. Slatina, str. Primäverii, nr.28, bl.7, sc.C, ap.3, jud. Olt